top of page

Exhibitions / Portretter

FEA0ECD6-CCDB-47AD-8861-A1CC4524EC5A.jpg

Portretter, Edvard Munchs atelier, Ekely

15. oktober - 30. oktober 2022


Lørdag og søndag 12-16

ellers etter avtale 99720771

For syv år siden tok Karen Aarre fatt på det som skulle bli en portrettserie av norske kulturpersonligheter. Arbeidet har pågått parallelt med andre utstillinger. Bakgrunnen for serien var et ønske om å skildre personer som selv arbeider med portrettering gjennom sine profesjoner. Der Aarre bruker maling, bruker de kroppen, stemmen, ord, kamera, rytme og melodi til å gestalte andre karakterer og historier. Hver på sin måte hjelper de oss til å lytte, observere og forstå mer om det å være et menneske.
 
Serien omfatter portretter av den nylig avdøde skuespilleren Espen Skjønberg, samt skuespiller Ane Dahl Torp, forfatter Lars Saabye Christensen, fotograf Per Maning, musiker Odd Nordstoga og samfunnsdebattant og journalist Kadra Yusuf. Maleriene er malt med utgangspunkt i personlige møter. Aarre trenger bak portrettlikheten i virkelighetsnære gjengivelser av sine modeller, som er skildret iulike positurer og miljøer, med og uten rekvisitter. Hun veksler mellom å redusere og forsterke individuelle karaktertrekk, et virkemiddel som fremhever særegenheter og livstilstander. Hun leker med formater og maleriske teknikker og viser oss at et malt portrett alltid vil være en fortolkning. I Aarres malerier blir vi konfrontert med kjente personer sett gjennom hennes skarpe og avslørende blikk. Resultatet har blitt en serie levende skildringer av mennesker som vi tror vi kjenner, men som vi nå møter nye sider av.
                                                                    
I serien Søvn har Aarre portrettert sovende familiemedlemmer. Sovende er vi uten forsvar, utilgjort og kanskje på vårt mest sårbare. I disse maleriene gjengis en intimitet, en nærhet, tillit, og sødme slik bare en i nærmeste familie får tilgang til. Men portrettene bærer også i seg en påminnelse om tid, om forgjengelighet og tapt uskyld. Og kunstneren manifesterer portrettmaleriets kanskje fremste egenskap: - Å fryse og forevige levd liv og øyeblikk som aldri kommer tilbake.
 
To av portrettene i utstillingen ble tatt ut i den nordiske portrettpriskonkurransen Portræt Nu! (som er organisert av Carlsbergstiftelsen). Utstillingen vises på Fredriksborg slott i Danmark og på Ljungbergmuseet i Sverige annethvert år. Portrettene som har blitt antatt er "Min mor"(2019) og
"Forberedelser"(2021)(av Ane Dahl Torp).

Oda Broch, Kurator

_SMH2821.JPG
_SMH2824.JPG
_SMH2832.JPG
_SMH2831.JPG
86918D83-F779-43AA-A7B5-15CFF4CBCA4A.JPG
bottom of page